Merhabalar, Temel Excel serisinin ilk makalesini sizlerle paylaşıyorum. Bu makaledeki tüm Temel Excel eğitiminde anlattığım her noktasını size makale olarak paylaşıyor olacağım. İlaveten Excel’i etraflıca bir göz atıp kapasitelerinden bahsedeceğim. Buna göre Sayfa Kapasitesi başlığı ile Excel Kaç sayfa sınırı var. Hücreye Maksimum Sayı sınırı ne kadardır. Excel Sayfalarına isim verirken sınırı ne kadardır gibi konular ile Giriş Temel Excel #01 makalemizi sonlandıracağız.
Makalede Neler Var? |
Açılış
Bu eğitim dizisinde Temel Excel eğitimini işleyeceğiz. Temel Excel 14 konu ve Videolu anlatımdan oluşacaktır. Bu eğitim serisini okuyup uygulamaları videodaki gibi uyguladığınızda excel’in mantığını kavramış olacaksınız. Bu çok önemidir. Çünkü excel konusunda kendini geliştirmek isteyenler için temel bilgilerdir. Bu bilgileri tam kavradıktan sonra hangi sorunla karşılaşırsanız karşılaşın analiz ederek çözüme kavuşturacağına garanti verebilirim. Çünkü ben hayata o gözle bakıyorum ve koca dağ gibi sorunları küçük küçük ufaltarak çözüyorum.
Temel Excel Giriş Yazı Dizisinde Neler var?
Planladığım eğitim içeriği aslında piyasa da eğitim almak istediğinizdeki müfredat ile yani Microsoft’un belirlediği içeriklerle anlatmaya çalışacağım. Temel Excel ve İleri Excel Microsoft onaylı eğitim merkezlerinin tüm içeriklerini karşılaştırıp makale formatında anlatılacak şekilde uyarlayarak sizlere anlatacağım.
Gelin Şimdi bu Makale dizisinde neler var bir bakalım.
# Yayınlanan Makaleler
- GİRİŞ
- İKİ NOKTA ÜST ÜSTE VE NOKTALI VİRGÜL
- $ İŞARETİNİN ÖNEMİ VE KULLANIMI
- SATIR SÜTUN VE HÜCRE KAVRAMI
- FONKSİYON YAPISI
- TABLO NESNESİ
- SIRALAMA VE DÜZEYLİ SIRALAMA
- ÖZEL LİSTE VE ÖZEL SIRALAMA
- ÖZEL YAPIŞTIR
- KOŞULLU BİÇİMLENDİRME
#Planlanan Makaleler
- İÇ İÇE FONKSİYON KULLANIMI
- DIŞ VERİ AL
- SIRALAMA- GRUPLANDIRMA
Excel’in Etrafı
Sayfalar
Excel’i bir defter gibi düşünün. Nasıl defterin içinde boş sayfalar varsa excel kitabının ( yani defterin ) içinde de sayfalar vardır. Peki ne kadar sayfalık bir boş defter diyecek olursak; Excel 2010’dan sonra ortalama 3200 adet sayfa eklenebiliyor. Yani 3200 sayfalık boş bir defter.
Hücreye Sayısal veri girerken 15 karakter sınırı
Excel sayısal verilerde 15 sayıdan fazlasını yuvarlamaktadır. Aşağıdaki resimde 1. Adımda 20 tane sayısal veri yazıp Enter’a bastığımızda 2. Adım’da görüldüğü gibi hücre 19 karakter olduğunu +19 simgesi ile teyid eder ancak 15 karakter’den sonrakileri kırmızı ile işaretli’de görüldüğü üzere 0’larla yuvarlamaktadır.
Bu ne demek? Neden bu kadar önemlidir. Ve bu durumda neler yapmalıyız?
Eğer 15 karaterden fazlasını yuvarlandığı bilmezsek 15 karakter’den fazla olan sayısal bir değer varsa ve o rakamlarla matematiksel işlem yapacaksak hesaplamanın sonucu yanlış çıkacaktır.
Eğer sayısal bir işlem yapmayacaksak, sadece görsel olarak rakamın görünmesini istiyorsak bunun yöntemi sayı tipini metine çevirmektir. Bundan sonra excel bu rakamları metin olarak tanıyacak ve 15 karakterden sonrasını yuvarlamayacaktır.(hesaplama yapmayacaksak) Bunun için 2 yöntem vardır.
Birinci Yöntem;
Eğer 15 karakter fazla olan veri yapıştıracaksak ilgili hücreler boş haldeyken Hücre biçimlendir’den İlgili hücrelerin tipini “ Metin “ yapacağız. Sonra bu değerleri buraya yapıştırabiliriz. Tipi Metin olduğu için gelen sayı dahi olsa metin olarak tanıyacaktır.
İkinci Yöntem;
Eğer boş hücreye Menuel giriş yaparken birinci yöntem yerine 15 karakter fazlası rakamı yazmadan önce ‘ (Tek tırnak) ile başlarsak da metin olarak anlayacaktır.
Diğer kapasiteler ancak yukarıda görüldüğü gibi veri girdikten sonra hücrenin sol üst köşesinde yeşil renkte uyarı verecektir. Hücrenin üzerine gelince de ! işareti ile ayrıca uyardığını görmekteyiz. Bunun anlamı Excel diyor ki yazılan veri tipi sayısaldır. Ancak sen bunu metin yaptın. İsteren ! işaretine basarsan sayıya dönüştürebilirim diyeceğiniz bir uyarıdır.
Sayfa Karakter Kapasitesi
Excel Tablosundaki Sayfaya isim verebileceğimiz maksimum karakter sayısı 31 karakterdir. Bunun fazlasını excel kabul etmeyecektir.
Microsoft Office ’deki Renk Kapasitesi
Excel Renk kutusunda Office 2003’den önce 56 renk vardı. Office 2007 sürümünden sonra renk sayısı 4,3 Milyar’a çıktı. Renk Modelindeki RGB ve HSP türündeki kombinasyonları ile 4.3 milyar renge kadar renk kapasitesi bulunmaktadır.
Sıfırdan Excel öğrenmeye yeni başladık. Aşağıdaki linkten öğrenmeye devam edin.