Bir önceki makalemizde Excel Temel Grafik Bilgilerinden bahsetmiştik. Bu bölümde ise Grafiğin üzerinde gördüğünüz ve ilave edebileceğiniz Grafik Öğeleri konusundan bahsedeceğim.
Temel Excel
Excel Temel Grafik Bilgileri
Bu makalede exceldeki Temel Grafik konusuna değineceğim. Bir sunum yapmak istediğinizde her zaman Grafiklere ihtiyaç hissedilir. Çünkü yazı halinde yazmak yerine verileri görselleştirerek sunmak derdinizi anlatmada daha etkilidir. Bir seri oluşturarak grafikle ilgili tüm detayları anlatmaya çalışacağım. Umarım herkese yararlı bir doküman olur.
Excel Hatalarına Karşı Alınması Gereken Tedbirler
Ben de dahil excel’de en çok korktuğum formülde hiçbir hata vermeyip gizlice yanlış sonuçlar veren, normal görünen formüllerdir. Formülün doğru sonuç verdiğini zannederiz bir de o verilere göre şirketiniz aksiyon alırsa.
Örneğin bütçe hesaplamasını sizin hesapladığınız formüle göre ödeme yaptıklarını düşünün. Ne kadar tehlikeli bir durum değil mi? Benim Excel eğitimime katılanlar iyi bilirler. Eğitimin büyük bir çoğunluğunda bu hatalara karşı alınacak Tedbirler değiniyorum.
Gözünüzü bu kadar korkutmak istemem. Ama çalışırken alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ettiğim bu makaledeki maddeler size yaptığınız işte hataları en aza indirmenizi sağlayacaktır.
Excel PivotTable Tasarım Sekmesi
Excelde PivotTable birçok veri işlemini kolay ve hızlı şekilde yapmanızı sağlar. Bu sebeple PivotTable için ayrı seri açıp işledik. Bu bölümde ise PivotTable aktif olduğunda açılan iki sekmesinden PivotTable Tasarım Sekmesini örneklerle anlatmaya çalışacağım.
Excel PivotTable Seçenekleri – Görüntüle Sekmesi
Bu makalede Excel’deki PivotTable yapısının detay kısmı olan PivotTable Seçeneklerindeki Görüntüle Sekmesi bölümünü inceleyeceğiz.
Excelde Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi
Bu bölümde verilerinizde normal filtreleme kullanmak yerine Dilimleyici kullanmayı anlatacağım. Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi özellikle PivotTable gibi işlemlerinde özet verilerinizi daha görsel raporlamanızı sağlar. Normal filtreleme işlemi de aynı işi görecektir. Ancak veriler üzerinde bir sunum veya bilgilendirme yapacaksanız görsel yapmanızda yani Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi kullanmanız daha faydalı ve etkin olacaktır.
Özet Tablo – PivotTable Nedir?
Bu bölümde Neden Özet Tablo ( PivotTable ) sorusunun cevabını anlatmaya çalışacağım. Sonraki makalelerde de Tarih, Sayı, Metin gibi farklı Veri türlerinde Özet tablonun kullanabileceği yöntemleri anlatmayı planlıyorum.
Bu örnekleri baz alarak kendi işinize uyarlayabilirsiniz. Örnekleri gördükçe Özet Tablonun ( Pivot Table ) mükemmel sonuçlar verdiğini göreceksiniz. Verilerinizdeki birçok sorunun cevabını özettablo ( Pivot Table ) ile alabilecekseniz. Hadi şimdi bu kadar çok övdüğüm özet tabloyu anlatmaya geçelim.
Uygulama için aşağıdaki örnek verileri içeren aşağıdaki excel dosyasını indirebilirsiniz.
Temel Veri Doğrulama İşlemleri
Bu makalemizde Temel Veri Doğrulama İşlemlerinden bahsedeceğiz. Veri Doğrulama Giriş makalesinin devamı niteliğindedir.
Veri Doğrulamada Metin İşlemleri
Metin Uzunluğunda Kontroller
Hücreye belirlediğiniz karakter sayısı kadar değer girilmesini istediğinizde Metin Uzunluğunu seçilir. Örneğin metin olarak 5 karakterden daha az değer girildiğinde hata versin istiyorsak Metin Uzunluğunu, Büyük ve Eşit seçerek 5 yazarız
Temel Veri Doğrulamada Ortak Alanlar
Daha önceki Veri Doğrulama Giriş makalemizde Veri Doğrulama nedir? Veri Doğrulamanın mantığından bahsetmiştik. Bu makalemizde bahsedeceğimiz kavramlarla Temel Veri Doğrulama kurallarını anlatmaya çalışacağım. Anlatacağım yer Ver Doğrulamada Ayarlar sekmesindeki İzin Verilen alan ve hemen altındaki Veri alanı olacaktır.
Veri Doğrulama Giriş
Excelde Veri Doğrulama aracı hücrelerde oluşturacağınız kurallara uygun veri girişi yapmanızı sağlar. Eğer belirlediğiniz kurallara uygun değilse hata vermesini sağlayarak istediğiniz kurallara göre veri giriş yapmanızı sağlar.