DOKUMANISTAN

Koşullu Biçimlendirmede VE Fonksiyonu

İleri Koşullu Biçimlendirme ile ilgili son konumuza geldik. Bu anlatımla İleri Koşullu Biçimlendirme başlığını bitiyoruz. İleri Excel konusuna yeni başlıyoruz tabi. Ancak sizlerden gelen sorularla örneklerle konuyu çoğaltabiliriz. Böylelikle zengin bir İleri Koşullu Biçimlendirme dokümanı elde etmiş oluruz. Bu makalemizde Koşullu Biçimlendirmede Formül ile VE Fonksiyonuna değineceğiz.

VE Fonksiyonu Koşullu Biçimlendirme Formülünde Uygulama

Aşağıdaki tabloda ürün adetleri 50’den fazla ve 100’den az ise tüm satırı renklendirelim. Yani bu örnekle İleri Koşullu Biçimlendirmedeki tüm anlattıklarımı uygulamış olacağız.

Adet kolonun ilk satırına yani E3 hücresine geliyoruz.
Koşullu Biçimlendirme > Yeni Kural > Biçimlendirecek hücreleri belirlemek için Formül Kullan seçiyoruz ve Formül Alanına geliyoruz.

=VE($E3>=50;$E3<=100) formülü yazıyoruz. Biraz sonra formülü detaylı inceleyeceğiz.  Tamam’a basmadan formül aşağıdaki şekilde olmalı.

Koşullu Biçimlendirme Formül VE fonksiyon formülünün Detayı
E3 seçili olduğu ve bu alanda şart sağlanmadığı için renklenme olmadı.
Koşullu Biçimlendirme Formül VE Fonksiyon Tablosu -2

Daha önceki Tüm Satır Renklendirme konumuzdaki Tüm Satırı Renklendirme İşinin Püf Noktası?  bölümünde olduğu gibi Biçim boyacısını ile E3 hücresini biçimi alıp tüm tabloya uyguluyoruz. Aşağıdaki şekilde Adet kolonunda 50 ile 100 arasında olan değerlerin tüm satırları renklendirmiş oluyoruz.

Koşullu Biçilendirme Formül VE Fonksiyon Tablosu Sonucu

Koşullu Biçimlendirmede yazdığımız VE Formülünün Detayında Ne var?

= VE ( $E3 >= 50  ;  $E3 <= 100 )

Koşullu Biçimlendirme Formül ve Fonksiyon Formülü

Sorumuzda ne demişti? 50’den fazla 100’den az istemiştik, yani iki tane koşulumuz var. Tek bir koşulumuz olsaydı EĞER formülünü kullanabilirdik. İki ya da daha fazla koşul kontrolü için VE veya YADA formüllerini duruma göre kullanırız.
Bu konuyu daha sonra yazacağımız Mantıksal Fonksiyonlar bölümünde daha detaylı inceleyeceğiz.

Örnek

Bu örneğimizde iki sayı arası bir koşul istediğimizden VE fonksiyonunu kullanıyoruz. Formülü sadeleştirirsek VE ( 1. KOŞUL ; 2. KOŞUL )  şekilde bir durum çıkar. Bir önceki makalemizde olan Koşullu Biçimlendirme Formül İlişkisi bahsettiğim gibi VE formülünün sonucu ya YANLIŞ ya da DOĞRU değeri çıkmalı.

Buraya kadar formülü işledik. Şimdi yazdığımız koşula bir göz atalım.
1. KOŞUL : $E3>=50

50 dahil 50’den büyük olan tüm sayılar ile karşılaşırsa DOĞRU değeri üretsin karşılaşmazsa YANLIŞ değeri üretsin.

2. KOŞUL : $E3<=100

100 dahil 100’den küçük olan tüm sayılar ile karşılaşırsa DOĞRU değeri üretsin karşılaşmazsa YANLIŞ değeri üretsin.

$ İşareti

Dolar İşaretinin önemi ve Kullanımı makalemizde bahsettiğimiz hücre sabitleme yöntemini kullandık ve Tüm satırı Renklendirme makalesindeki mantıkla yani Koşullu Biçimlendirme kopyalaması yaparken satırı temsil eden E kolonunun önüne $ koyarak E kolonunu sabitledik, 3’ü temsil edilen satırı da Dolar işareti koymayarak hareketli yaptık. Artık sağa ve sola tüm kolonlara formülü yapıştırırken E kolonu sabit kalacak diğer alanlar değişkenlik gösterecek böylelikle tüm kolonlar renklenecektir.

VE Formülünü Koşullu Biçimlendirme yerine Hücreye Yazarsak

Koşullu Biçimlendirme Formül VE Fonksiyon Tablosu DOĞRU YANLIŞ Gösterimi

Tablonun yanına Koşullu Biçimlendirmede yazdığımız formülün aynısını yazıp tüm tabloda uyguladığımızda göreceğiniz üzere DOĞRU ve YANLIŞ değerleri ürettiğiniz görmüş oluruz. Böylelikle Koşullu Biçimlendirme ve Formül İlişkisinde  DOĞRUYANLIŞ kavramının ilişkisini bir kez daha görmüş oluyoruz.

Excel Dosya Download Makalede kullandığımız çalışma kitabını buradan indirebilirsiniz.

Sonraki Konu

İlgili Aralamalar

  • excel koşullu biçimlendirme tüm satır
  • excel koşullu biçimlendirme tüm satırı boyama

“Koşullu Biçimlendirmede VE Fonksiyonu” üzerine 13 yorum

  1. Merhaba Mustafa Bey…

    Ben Nevşehir Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Tarık KARAMOLLA,makalelerinizi çok dikkatli bir şekilde takip ediyorum ve sizi çok takdir ediyorum. Günlerdir araştırıp uğraşmama rağmen yapamadığım bir konu var excelde…

    Excelde İki sütunumuz var A sütununda: 35000 karışık bir şekilde dünya çağında şehir ve eyalet isimleri var
    B sütununda ise: 2000 tane Amerika Eyalet ve kasabalarının ismi var…

    B sütunundaki Amerikan eylaetlerinin adı A sütunundaki 35000 Eyalet içerisinde herhangi bir şekilde geçiyor mu, geçiyorsa bulup renklendirme yapmak istiyorum… internette araştırdığımda bunu koşullu biçimlendirmeye bir formül ekleyerek yapabileceğimi buldum fakat formülü excele yazdığımda formül hatalıdır deyip kabul etmiyor…

    Formülde MyList olarak geçen kısım: Amerikan eylaetlerinin hepsini seçip MyList adını verdim formül ise şu şekilde:
    Koşullu Biçimlendirmeye formül olarak =TOPLA(EĞERSAY(A2,”*”&MyList&”*”))

    Sizce bunu nasıl yapabilirim… Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok müteşekkir olurum

    İyi Çalışmalar diliyorum….

    Yanıtla
    • Merhabalar;
      İlgilinize alakanıza gerçekten teşekkür ederim.
      İlk olarak EĞERSAY formülündeki birkaç hata dikkatimi çekti.
      EĞERSAY(aralık; ölçüt) şekilde olması gerekirken ters yazılmış sanırım.

      EĞERSAY(A2,”*”&MyList&”*”)
      A2 Ölçüt
      ”*”&MyList&”*” = Aralık olmalı sanırım
      yerleri değiştirip deneyebilir misiniz.

      Diğer bir hata ise genelde Yabancı Office Uygulamalarında fonksiyonlardaki parametre aralarına virgül kullanılır. Bizde ise ; noktalı virgül kullanılır. Bu sebeple EĞERSAY(A2; sonundaki virgülü noktalı virgül olarak değiştiriniz.

      Mylist aralığının önünde ve arkasındaki *Mylist* ne amaçla kullanılıyor anlayamadım. Araştırdığınız kaynakta ne amaçlı kullanılmış anlamaya çalışın. Normal şartlarda bu şekilde kullanım ile hiç karşılaşmadım. Benim bilmediğim bir yöntem de olabilir tabi. Ancak dediğiniz gibi “*”&MyList&”*” kullandığımda çalışan formül hata veriyor. Formülü
      =TOPLA(EĞERSAY(MyList;B8))
      şekilde yazınca sorunsuz çalıştı. Ama sayısal değer üretiyor ve sonundaki toplam işareti bir anlam ifade etmiyor.

      EĞERSAY sıralamasını =TOPLA(EĞERSAY(B8;”*”&MyList&”*”)) şekilde hatasız olarak yazdığımda ise EĞERSAY’da =TOPLA({111}) şekinde sonuç çıktı ve bunların toplamının sonucu 0 oluyor. Bu şekilde de verinize bir deneme yapabilir misiniz. Elimde veri olmadığı için simule edemedim.

      Diğer taraftan bu işlemi Koşullu Biçimlendirme içinde kullanacaksanız sonucun 0 ya da 1 çıkması gerekiyor. Gerçi 0 çıkıyor ama dinamik şekilde sonuç vereceğinden emin olamadım. Bu ihtimali yine veri üzerinde test ediniz.

      İstediğiniz konu üzerine değinirsem İki farklı verilere var olanlar için renklendirme istediğinizi anlıyorum. bir nevi DÜŞEYARA’nın Koşullu Biçimlendirmede görünmesi gibi geldi bana.
      Eğer anladığım gibiyse önce DÜŞEYARA ile iki kolonlar yan yana geliyor mu deneyin. Eğer sonuç aldıysanız =DÜŞEYARA(A8;$C$8:$C$9;1;0)=A8 şeklinde aradığınız sütunla aynımı diye mantıksal sorgu sorun. Böylece DÜŞEYARA sonucundan 0 yada 1 değeri üretmiş olacağız. Bu formülü koşullu biçimlendirme’nin Formül kısmına yapıştırdığınızda çalışacağını düşünüyorum.

      Yorumlarım bu şekilde. Buna göre umarım bir fikir edinebilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Merhabalar Mustafa Bey
    Ben veri topladığım tabloda bir sütundaki değerlerin tek yada çift olmasına göre koşullu biçimlendirme yapmak istiyorum. Nasıl bir formül kullanmalıyım. Bu alanlarda kullandığım 4 koşullu biçimlendirme formülü var. örn: pozitif ise tüm satırı pembe zemin kırmızı kalın font ile boya. ikisi aynı anda çalışır mı?

    Yanıtla
    • Merhabalar;
      Koşullu Biçimlendirme’de Formül kısmına Eğer Çift değerlerin renklenmesini istiyorsanz ÇİFTMİ Fonksiyonu, Tek değerlerin renklenmesini istiyorsanız TEKMİ Fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.
      İki koşullu’da aynı anda yapmak için ise VE Fonksiyonunu aşağıdakine benzer formülü Koşullu Biçimlendirme Formül bölümüne yazabilirsiniz. Önce formül olarak yazıp formül DOĞRU – YANLIŞ değeri ürettikten sonra Koşullu Biçimlendirme içine yapıştırmanız daha kolay ve anlaşılır olur

      Değerin Tek sayı olduğunu TEKMI Fonksiyonu ile ve Pozitif değer olduğunu İŞARET Fonksiyonu ile aşağıdaki şekidle kullanabilirsiniz.

      =VE(TEKMİ(B3);İŞARET(B3))

      İçeriğini oluşturduğum Fonksiyon açıklamalarına aşağıdaki linkten bakabiliriniz.

      Excel ÇİFTMİ Fonksiyonu

      Excel TEKMİ Fonksiyonu

      Yanıtla
  3. Merhaba Mustafa Hocam,
    Ben, oturduğum binada Yönt. Kur. Bşk. Yardımcısıyım. Bina hesaplarımız bir bina yönetim şirketi tarafından takip edilmektedir. Buna rağmen kendim de excell ortamında oluşturduğum tablolarla takipler oluşturdum. Sakinlerimizin listesinin olduğu sayfada, (aylık bazda) kalan borç-tahakkuk eden dönem borçları (aidat,yakıt,elektrik,demirbaş vs.)-gecikme bedeli-alınan ödeme ve güncel borç şeklinde bir tablom var. Bu tabloda, güncel borç hücresi 0 (sıfır) olması durumunda tüm satırın renklendirilmesi için, koşullu biçimlendirme yaptım. Bu tablodaki biçimlendirmede karşılaştığım iki olumsuzluk var, yardımcı olursanız sevinirim.
    1- Güncel borç hücresi formülle sonuç veriyor yani borçlar toplamından alınan ödeme düşülmesi şeklinde; bu hücrede formüle müdahale edip (kuruş bazında bir borç kalmışsa, sıfırlamak için) hücrede sıfır değerini görüyorum ama biçimlendirme gereği satırda renklendirme olmuyor.
    2- Satırın birinde formüle müdahale dahi yokken o satırda da renklendirme gerçekleşmiyor. Hücredeki formülü yok edip sıfır yazdığımda biçimlendirme yapıyor.
    İlginiz için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhabalar;
      Verilerinizi görmeden sağlıklı bilgi veremeyebilirim. Açıklamanızdan anladığım kadayla cevaplamaya çalışayım.
      Excel Dosyanızın bir kopyasını alıp içinde birkaç gerçek olmayan veri ile soru-cevap bölümünden sorabilir misiniz.

      1- çıkan değerleriniz tam 0 değil de 0,67 gibi virgüllü çıkıyorsa ve koşullu biçimlendirme de yaptığınız formülü revize etmelisiniz. Örneğin EĞER(a1>0;EĞER(a1<0;"";"") gibi.
      2- Formülü incelemem gerekiyor. Bu sorunu görmeden cevap vermem zor gibi.

      https://dokumanistan.com/soru-cevap-bolumu/sorusor link’ten sorununuzu detaylı bekliyorum. Dosya aktarımı güvenlik için eklemedim. Veri transfer programları üzerinden gönderebilirsiniz.
      Selamlar.

      Yanıtla
      • Çok teşekkürler hocam, gerçekten hücre değeri -0,0000000000001 virgülden sonra iki hane olduğu için 0,00 görünüyor.

        Yanıtla
  4. İYİ GÜNLER ben excel üzerinde 2 tane listeleme yaptım ve listeleme sonuçları =dolaylı() formulüyle bağladım şimdi ise listeden seçerken kesişen rakamın tabloda hücre halinde renkli gözükmesini istiyorum sadece tek hücre şeklinde nasıl yapabilirim

    Yanıtla
    • Merhaba, yardımcı olabilmem için listenizi [email protected] adresine gönderebilir misiniz. Veriyi incelemem gerekiyor. Verilerinizi tamamını iletmenize gerek yok. Sorun anlaşılabilir olması için gerçek olmayan veriler ile gönderirseniz yardımcı olmaya çalışayım. Selamlar.

      Yanıtla
  5. Merhabalar;

    Öncelikle geçmiş bayramınız kutlu olsun.

    Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.

    A1 den A10 hücresine kadar olan alanda 10 basamaklı numara var bu 10 hücre içerisinde birbiri ile aynı olan hücreleri b1 ile b10 hücresine aynı olanları koşullu renklendirme ile kırmızı dolu yapıyor fakat hangi hücrede ki numara hangi hücre ile eşleşiyor onu bulamıyorum. bunu c1 ile c10 hücresine birbiri ile eşit olan hücreleri farklı renk farklı harf veya farklı sayılar ile eşleştirebilir miyiz.

    Örneğin;
    a1 hücre ile a4 hücre içerisinde numaralar aynı bunu b1 ve b4 hücresinde koşullu biçimlendirme ile kırmızı dolgulu yapıyorum c1 ve c4 hücresinde bu ikisinin aynı olduğuna dair bir işaretleme yapmak istiyorum bunu yapabilir miyiz?

    Amacım aynı olan verilerin birbiri ile eşleşerek ben filtre yaptığım da görsel olarak görüp düzeltmek istiyorum. Bunu formüllü koşullu biçimlendirme ile mi yapmak gerekiyor yoksa mantıksal formüllerle çözülebilir mi yardımcı olur musunuz lütfen…!

    İlginize şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhabalar;
      Koşullu Biçimlendirme’de Mükerrer Alanlar tespit edilir. Ancak birden fazla sonuç için Koşullu Biçimlendirme çok uygun değildir. Çünkü Koşullu Biçimlendirme’de yazdığımız formül Sonucunda bir renk veya biçim belirleriz.
      Eğer birden fazla kriter için Koşullu biçimlendirme le formül yazmak istersek o zaman ikinci bir formül yazmalıyız. Onu da tespit edemeyeceğiniz için Koşullu Biçimlendirme’de farklı veya mükerer değerleri tespit etmek mantıklı değildir.
      Bunun yerine DÜŞEYARA Office 365 kullanıyorsanız ÇAPRAZARA kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  6. mrb;

    Koşullu biçimlendirme de bir hücrede tarih var.
    Bu tarih geçmesine 5 gün kala sarı, geçtikten sonra ise kırmızı boyamasını istiyorum. Fakat başka bir hücrede bu boyamayı yapmasını istiyorum. Boyama yapılacak hücrede de “GIB” yazan kısmı boyamasını istiyorum yardımcı olabilirmisiniz.

    Yanıtla
    • Merhabalar;
      Aynı Satıraki boş bir hücreye Verisi dolu dahi olsa yapabilirsiniz. Sorun olmaz.
      Güncel Tarihe 5 gün kala Sarı olması için Koşullu Biçimlendirme’nin Formül kısmına
      =A2-5=BUGÜN()
      formülü yazabilirsiniz. Referans hücre -5 bugüne eşitse Yani 5 gün kala ise Sarı rengi atayabilirsiniz.

      Diğeri ise Geçtikten sonra yani güncel tarihten 5 gün öncesi geçtikten sonra yani güncel tarihten önce 4. gün, 3. gün diye devam eder. Bunu da Koşullu Biçimlendirme’nin formül kısmına aşağıdaki gibi yazabilirsiniz.
      =A2-5>BUGÜN()
      Referans tarihten 5 gün öncesi bugünün tarihinden büyükse formülünü kullanabilirsiniz. Koşul sağladığında kırmızı rengi atayabilrisiniz.
      Deneyin anlaşılmayan bir konu varsa tekar denerlendirebiliriz.

      Yanıtla

Yorum yapın