DOKUMANISTAN

Access Raporlarda Barkod Etiket Yapımı #34

Raporlar bölümünde farklı türde raporlamalar yaptık. Şimdide Raporlarda Etiket Yapımı bölümünü inceleyeceğiz.  Aslında bildiğimiz standart rapordur. Tek farklı belirlediğimiz ölçülere göre tasarımını kendi yapıyor. Etiket bölümüne bastığımızda aşağıda anlatacağımız şekilde sihirbaz gelecek ve tasarımları orada yapacağız.

Etiket Yapımı Nedir

Tablomuzdaki verileri piyasada satılan belirli ölçülerdeki yapışkanlı kâğıt diyebiliriz. Mesela etiketlerle Tablo listesindeki ürünleri yapışkanlı kâğıda çıktı olarak yapıştırabilirsiniz.

Etiket Nedir

Bir kırtasiyeye gidip etiket istediğinizde size ölçülerini soracaktır. Alacağınız etiketin üzerinde hangi ölçülerde olduğu yazacaktır. Rapor Etiket sihirbazında bu ölçüleri vereceğiz.

Etiket Oluştururken kullanılan Bazı Kavramlar

Etiket Türü

İki türlü Etiket Yapımı vardır.

Sayfa Besleme

Aldığınız etiket A4 kağıdı gibi sayfa sayfa ise bu bölüm seçilir. Eğer tercihiniz A4 kağıdında bir etiket ise piyasada Tanex markasını vardır.

Tanex Etiket

Sürekli

Eğer aldığınız etiket rulo şeklinde ise Sürekli alanı seçilir.

Etiket Boyutlar

Boyutlar

mm cinsinden Etiketin ölçüleridir.

Etiket Sayısı

Yukardaki Tanex markasında görüldüğü gibi bir sayfada 27 tane etiket olduğu belirtmiş.

 

Etiket Raporu Oluşturmak

Aşağıdaki ürün listesi için Etiket Raporu oluşturalım.

Ürün Listesi

Oluştur Sekmesindeki Raporlar bölümünden Etiketler kısmını seçiyorum.

Rapor Etiketler Sekmesi

Karşımıza Etiket Yapımı için Sihirbaz gelecektir.

Satılan Etiketlerin genelinde ürün numarası yazar. Eğer aldığınız etiketin ürün numarası burada varsa seçip devam edebilirsiniz.

Etiket Sihirbazı

Eğer ürün kodu yoksa veya Boyutlardan size uyan bir etiket yoksa Özelleştir alanından ölçüleri kendiniz vermelisiniz. Özelleştir seçiyorum. Etiket türünü ve Ölçü Birimini seçip Yeni seçiyorum.

Yeni Etiket Boyutu

Karşınıza aşağıdaki şekilde bir ekran gelecektir.

Yeni Etiket Tasarımı

Elinize cetveli alıp üst boşluklar, Etiket yatay dikey boşlukları, etiket arası boşlukları mm cinsinden ölçüp değerlerini buraya yazıyoruz.

Birkaç çıktı aldıktan sonra kayan yerlerini de belirleyip kendinize özel etiket hazırlamış oluruz. Bu kısım Word programında da vardır. Aynı mantıkta çalışır

Biz seçim olarak C2180 ürün numaralı etiketi seçiyoruz.

Yazı tipi ve renk seçimi yapıyoruz. İleri diyoruz.

Etiket Sihirbazı Yazı Tipi

Bu kısım bir etikette tablonuzdaki hangi alanların olacağını belirlediğiniz alandır. İlaveten başlıklar da belirleyebilirsiniz.

Aşağıdaki şekilde tasarladım.  {} köşeli parantez içindeki kolon adlarıdır. Diğer alanlar ise etikette gelecek yazılardır.

Etiket Sihirbazı Tasarım

Siz istediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz. Bir sonraki konumuz için Kimlik alanı en üstte ve tek olsun.

Etiket sıralaması neye göre olacağını belirliyoruz. Kimlik alanını seçiyorum. Her sıralama seçimimde sıralama düzeyi oluşur.

Etiket Sihirbazı Sıralama

Son adımda Rapora isim vererek sonlandırıyoruz.

Etiket Sihirbazı Son Adım

Raporu listelediğimizde aşağıdaki şekilde kağıt boyutuna göre boşlukları verilmiş etiket yapımı tamamlanmış olacaktır.

Rapor Etiket Görünümü

Rapor Etiketine Barkod Uygulamak

Etiket Yapımı tamam ancak bir şey eksiktir. Kimlik yerine barkod olsa daha kullanışlı olur. Seri numarasını yazmak yerine barkod okuyucusu daha kolay okuyabilirsiniz.

Barkod yapmak aslında sadece yazı fontu değişikliğinde ibarettir. Bunun için yazı fontunu Barkod fontuna değiştiren fonta ihtiyacımız var. Genelde kullanılan Free 3 of 9 Fontu ancak başka benzer fontlarda vardır.  Fontu buradan  indirebilirsiniz. Fontu açtıktan sonra Yükle seçip fontu bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Dikkat ettiyseniz bu font sadece sayısal değerleri barkod fontuna çevirmektedir. Eğer metinsel değerlerden bir barkod fontu oluşturmak istiyorsanız Free 3 of 9 Extended fontunu kullanabilirsiniz. Metinsel Barkod Fontunu buradan indirebilirsiniz.

Free 3 of 9 Extended Regular Font

RAPOR_ETIKET raporunu tasarım görünümünde açıyoruz. Kimlik bölümünü aşağıya doğru açıyoruz.

Rapor Barkod Etiket Tasarımı

Yazıyı indirdiğiniz yer kadar barkod fontun boyutunu büyütebilirsiniz. Barkod Fontu eklediğimizde aşağıdaki şekilde görülecektir.

Rapor Barkod Etiket Font Değişimi

Tasarımı gördüğünüz gibi etiket için hala boşluk var. İsterseniz tasarımı düzenleyerek etiket boşluklarını değerlendirebilirsiniz.

 

Raporu ön izlediğimizde aşağıdaki şekilde görülecektir.

Rapor Etiket Barkod Görünümü

Barkod küçük oldu. Bu da 1,2,3 rakamlarının barkod hali. O yüzden kısa görünüyor. Sayılar arttıkça barkodlarda uzun olacaktır.

Aşağıda uygulanmış halini görebilirsiniz


Access Dosya Download Makalede kullandığımız Access Dosyasını buradan indirebilirsiniz.

Eğitime Access Makro Kullanımı #35 makaleden devam edin.

Yorum yapın