EXCEL USTASI

WMware Snapshot ve Clone İşlemleri

Sanallaştırma yaparak kullanılan Linux makinalarda Shapshot ve Clone işlemleri çok önemli yer almaktadır. Bir işlem yapmadan önce yedek almak gibi düşünebilirsiniz. Bu makalemizde WMware Snapshot ve Clone İşlemlerinin nasıl yapıldığını anlatacağız.

WMware Snapshot Nedir?Bir Önceki Makalemizde Detaylı Linux Centos Kurulumundan bahsetmiştik. Bu makale devamı niteliğindedir.

Sanal makinada Linux kurduğumuzda ilk yapmamız gerekenlerden işlemlerden biri Shapshot almaktır. Sanallaştırma ortamını kullanan kişiler bu işlemi aktif olarak kullanmaktadırlar. Özellikle Kurduğunuz Linux’te bir Lab işlemi yapmak istiyoruz. Diğer bir ifade ile işlem yapmadan İşletim Sisteminin bir nevi o andaki yedeğini almış olacaksınız. Gerçekten çok önemli bir işlemdir.
Makinenizde bir işlem yaptınız ve Linux makine sıkıntı çıkardı. Birkaç tuşla kurulumun ilk haline dönmenizi sağlayan bir yöntemdir.

Linux WMware Snapshot Almak

Makinenin üzerinde sağ tuşa tıklıyoruz. Snapshot seçiyoruz > Snapshot Manager seçiyoruz.

Linux WMware Snapshot Almak

Snapshot Manager

WMware Snapshot Manager

Şu anki seçtiğim pozisyon kırmızı ikonun olduğu yerdir.  Bu bölümde sağ alttaki Take Snapshot alanını seçiyoruz.

Take Snapshot

Name kısmına bir isim veriyoruz. Ben ILK_KURULUM diyorum. Take Snapshot tıklıyorum.

WMware Snapshot Manager İlk Kurulum Görseli

Böylelikle işlem yukarıdaki gibi görülecektir. Artık benim diskimde bundan sonra CENTOS kurmama gerek kalmadı. Ben şu anda makinemi formatlasam bile ilk kuruluma geri dönebileceğim.

Bu işlem tüm sanallaştırma programları olan ESX, Hyper V (Checkpoint olarak geçiyor), Citrix sanallaştırmalarda da hep bu yöntem kullanılır. Genel olarak bu işleme bu sektörde Snapshot olarak bahsedilir.

WMware Snapshot Manager İlk Kurulum Kontrol

Böylece ILK_KURULUM dosyası Take Snapshot altında gelmiş oldu. Dolayısıyla Snapshot yani İşletim Sistemin yedeğini almış oldum.

Sizce Snapshot ne kadar yer kaplar? İlk kurulum yapınca örneğin 40 GB kurdum. Ondan sonra Snapshot o alana kilit koyuyor. Ondan sonra ikinci defa snapshot alacaksanız o snapshot’ları normal kaydeder. Ancak sürekli snapshot alırsanız disk boyutu büyür. Bu sebeple çok shapshot yapmamalıyız. En fazla iki tane idealdir.

İlk kurulum Snapshot gelmek için Revert to Snapshot : ILK_KURULUM seçtiğimizde artık İşletim sistemi Snapshot aldığımız zamana geri dönecektir.

Clone Linux İşletim Sistemi Kopyalama

Makine çalışırken Snapshot alabilirsiniz. Ancak makine kapalıyken Snapshot yaparsanız makineyi ayrıca klonlayabiliyoruz. Bu sebeple clonda alacağımızdan makineyi kapatıyoruz.

Böylelikle daha önce clonunu aldığımız Linux varsa bunu da kullanabiliriz. Kurduğumuz Linux makine’ye sağ tuş, ManageClone seçiyoruz.

WMware Clone

Clone Virtual Machine Wizard

Clone Virtual Machine Wizard

Next diyoruz.

Clone Source

Clone Source

An existing snapsot (powered off only) alanına Snapshot  aldığımız ILKKURULUM dosyası geldi.  Bu alanı seçerek. Next Diyoruz.

Clone Type

Clone Type

Kopyayı link olarak mı yapayım yoksa birebir kopyalayım mı? diye soruyor.

Create a linked clone : Bu alanı seçerseniz ilk halini donduruyor ve o bölümden link alıyor.

Create a full clone : Full kopyalama yapmış oluyoruz.

Create a full clone  seçiyoruz. Biz full kopyalama yapıyoruz. Next diyoruz.

Name of the New Virtual Machine

Name of the New Virtual Machine

Virtual Machine Name : Kopyanın ismini veriyoruz.

Location : Kopyalanacak dosyanın yerini belirliyoruz.

Finish diyoruz.

Kopyalama işlemi başlıyor!…

Cloning Virtual Machine

Cloning Virtual Machine Done

Böylelikle Clone kopyalama işlemini yapmış olduk.

VMWare’den baktığımızda aşağıdaki gibi aynı makinenin kopyası oluştuğunu göreceksiniz.

Clone View

Tek yapmamız gereken makineyi klonladığımız zaman mac adresi  aynı kalıyor. Bu sebeple mac adresini değiştirmeniz gerekiyor. Mac adresi sistemin içinde Ethernet kartı ayarlarında kayıtlıdır. Buradan değiştirebilirsiniz.

cd/etx/sysconfig/network-scripts/

dosyası altındadır. Burada

ipconfig-eth0

dosyası var. Bu dosyayı more komutuyla bakarsanız tüm ethernett kartı bilgileri yer almaktadır. Buradaki dosyayı editleyip Mac adresini önüne # koyarsanız kod çalışmaz. Böylelikle kopyalanan işlemin sisteminin clone dosyadaki problemi çözmüş oluruz.
Bu konuyu anlatımından dolayı  eğitmenimiz Vedat ELÇİGİL Hocama teşekkür ederim.


#wmware #snapshot #clone #SnapshotManager #TakeSnapshot #CENTOS  #HyperV #Citrix #ReverttoSnapshot #CloneVirtualMachineWizard #CloneSource
#AnExistingSnapso #CloneType #PoweredOffOnly #CreateALinkedClone #CreateAFullClone #NameOfTheNewVirtualMachine #VirtualMachineName
#ipconfig-eth0

“WMware Snapshot ve Clone İşlemleri” üzerine 4 yorum

Yorum yapın