EXCEL USTASI

Excel PivotTable Alanlar, Öğeler ve Kümeler

Oluşturacağınız PivotTable verileri şekillendirmek ham verilerden yeni veriler türetmek isterseniz Hesaplanmış Alanlar, Öğeler, Kümeler alanını kullanırız. Bazen tablonuzda istediğiniz değerler olmaz. Örneğin Tarih verisi var ama sadece Ay değerini almak istiyoruz. İşte bunun gibi tablonuzdan hesaplama ile yeni veriler kullanmak isterseniz Hesaplanmış Alanlar, Öğeler, Kümeler alanını kullananırız. Bu makalede bu menüdeki araçlardan bahsedeceğiz.

Hesaplanmış Alan – Calculated Field

Hesaplanmış alan ile verilerden yeni alanlar oluşturabilirsiniz. Böylece veri tasarrufu sağlarsınız. Örneğin aşağıdaki örnekte SATIŞ TUTARI alanınızı kullanarak KDV oranını çıkarabiliriz.

Hesaplanmış Alan

  • Ad kısmına Yeni eklenecek alanın adını giriyoruz. Ben “KDV + SATIŞ TUTARI” şeklide yazdım.
  • Formül alanına =0 yazacaktır. 0 değerini silip Alanlar kısmındaki SATIŞ TUTARI alanına çift tıklıyoruz. Değer formül alanına gelecektir.
  • Formül alanında =SATIŞ TUTARI *1,18 yazıyoruz. Yeni bu alandaki değerleri 1,18 ile çarpmış oluyoruz.
  • Ekle tıklıyoruz. Artık Özet Tabloda yeni bir alan oluştu.
  • Tamam diyoruz.

Aşağıdaki gibi SATIŞ TUTARI değerlerinden yeni bir alan oluşuyor.

Hesaplanmış Alan Sonucu

Eğer kendinizi PivotTable ile geliştirmek istiyorsanız bu alan gibi ham veriden yeni değerler üretme marifeti kazanmalısınız. İşin püf noktası burası. Bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz Excelin Power Pivot Eklentisi ile çalışabilirsiniz. Daha ilerisi ve görsel Dashbord’larla çalışacaksanız da Microsoft’un Power BI aracını kullanabilirsiniz. Bu araçlarda R Programlama işi girmektedir. Bu alanda uzman arkadaşım Hüseyin ADACIK eğitimler vermektedir. Size yol gösterebilir ve destek alabilirsiniz.  Excel artık Power Query, Power Bi alanlarına doğru gitmektedir.

Hesaplanmış Öğe – Calculated item

Hesaplanmış alanda elimizdeki verilerdeki alanlardan yeni bir alan oluşturuyorduk. Hesaplanmış Öğe’de ise data detayına iniyoruz. Verilerin içindeki değerlerden yeni bir değer oluşturuyoruz.

Örneğin elinizde aşağıdaki gibi Şehir’lerin Satış tutarları verisi olsun. Bu verilerde BÜYÜKŞEHİR adında yeni bir veri ekleyip seçtiğimiz illerinde Toplam Satış Tutar değerlerini veri satıra eklemek istiyorum.

Hesaplanmış Öğe Örnek Veri

Hücre seçimini Satır Etiketi değerlerinden birinin üzerinde getiriyorum. Eğer değerler alanını seçerseniz Hesaplanmış Öğe aktif olmayacaktır.

PivotTable Analizi Sekmesinden – Alanlar, Öğeler ve Kümeler  – Hesaplanmış Öğe alanını seçiyorum.

Hesaplanmış Öge Menüsü

Hesaplanmış Öğe alanında veriler üzerinde hesaplama yapacağım alandır. Ad Kısmına yeni verinin adını yazıyorum. Formül Kısmına da Şehir Alanındaki verilerin Satış Tutarları değerlerini toplamak için verileri seçiyorum.Seçerken Toplama işlemi yapacağım için aralarına + işareti koydum. Bu alanda isterseniz formülde yazabilirsiniz.

Hesaplanmış Öğe Ekranı

Hesaplama işlemim bittikten sonra Tamam Butonuna basıyorum.Tamam dediğimiz için Ekleme işlemini otomatik yapıyor. Yani ekle işlemine basmanıza gerek yok.

Aşağıda gördüğünüz gibi BÜYÜKŞEHİRLER alanında bir satır alanına eklediği verilerin toplamı olduğu için yüksek bir değer olduğunu görüyoruz.

Hesaplanmış Öğe Sonucu

Satış tutarı verinizin üzerine geldiğimizde aşağıda görüldüğü gibi sayısal değer değil yazdığımız formülü göreceksiniz. İsterseniz formülü bu alandan da güncelleyip yeni alanlar ekleyebilirsiniz.

Hesaplanmış Öğe Veri İçeriği

Hesaplanmış Öğeyi daha bir çok işlemde kullanabilirsiniz. Örneğin;

  • Seçilen değerlerin =AVARANGE(ANKARA;İSTANBUL;İZMİR)*0,3 formülü ile ortalamasını alıp %30’luk kar oranı ne kadar olur hesaplayabilirsiniz.
  • Verilerden bu şekilde nitelikli veriler üretip PivotTable Gruplama işlemini de kullanarak kategori ederek daha anlamlı veriler elde edebilirsiniz.

Hesaplanmış Öğe İşlemi

Çözüm Sırası – Solve Order

Çözüm Sırası anlatabilmek için Hesaplanmış Öğe alanına bir formül daha yazdım. Çözüm Sırası menüsü Hesaplanmış Öğede yazdığımız formülleri hangi sırada çalıştığını gösteren ve yöneten alandır. İsterseniz Çözüm Sırası menüsünden hesaplama sırasını değiştirebilirsiniz.

Gerektiğinde öyle formüller yazarız ki veriler birbirini etkileyebilir. Bunu Outlook Kurallara benzetebilirsiniz. Sırasını doğru yapmazsanız mail yanlış klasöre gittiği gibidir.

Alanlar – Öğeler ve Kümeler menüsünden Çözüm Sırasını seçiyoruz.

Çözüm Sırası

Aşağıda iki örnek belirtilen sırada çalışacak. İsterseniz sırasını değiştebilirsiniz.

Çözüm Sırası Ekranı

Bu verilerde birbirini etkileyecek bir durum yok. Örneğin BÜYÜKŞEHİRLER alanı içinde KÜÇÜKŞEHİRLER verisi de eklediğinizi düşünürseniz sıralama önemli olacaktır. Mesela bu durumda KÜÇÜKŞEHİRLER önce çalışmalı gibi.

Formül Listele – List Formules

Özet Tablo içinde Hesaplanmış Alanda veya Hesaplanmış Öğe’de bir formül işlemi yaptıysak bu formüllerin listesini yeni bir sayfada Rapor olarak veren bir araçtır. Yukarıda yaptığımız iki örneğin Formül listesini almak istersem Alanlar, Öğeler ve Kümeler Menüsünden Formül Listele seçiyorum.

Formül Listeleme Menüsü

Aşağıdaki gibi örneklerde kullandığımı formüllerin listesini yeni bir sayfada listelendiğini göreceksiniz.

Formül Listeleme Sonucu

#pivottable #hesaplanmisalan #hesaplanmisöge #çözümsırası #formüllistele

Excel Dosya Download Makalede kullandığımız çalışma kitabını buradan indirebilirsiniz.

İlgili Aramalar

  • pivot table hesaplanmış alan ekleme
  • pivot formül yazma
  • pivot tablo alan ekleme
  • pivot tabloda fark aldırma
  • pivot table değer alanı ayarları

“Excel PivotTable Alanlar, Öğeler ve Kümeler” üzerine 3 yorum

  1. merhaba,
    office 2016 kullanıyorum, hesaplanmış alan düğmesini etkin yapamıyorum. neden kaynaklanır acaba?

    Yanıtla
  2. Bilgiler için çok teşekkürler. Aradığım şekilde hem sade ve özet, hem de anlaşılır bir kaynağa ulaştığım için çok sevindim. Emekleriniz için tekrar teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın