DOKUMANISTAN

Excelde #YOK Hatası (#N/A)

Yazdığınız formülde herhangi bir değer bulamazsa #YOK Hatası alırsınız. Genellikle bu hatayı boşluk karakterlerinde, yanlış yazımlar sebep oluyor. #YOK hatalarına en çok karşılaştığımız DÜŞEYARA, YATAYARA, ARA, KAÇINCI Fonksiyonlarında karşılaşırız. Dikkat ettiyseniz bu fonksiyonların tamamı bir değer arama işlemi yapar ve değeri bulamadığında ise #YOK sonucu döner.

#YOK Hatası Örneği

Örneğin yukarıdaki örnekte Mevye tutarları tablosundan  Armut’un tutarını öğrenmek için DÜŞEYARA kullandık. Ancak tabloda Armut değeri olmadığı için #YOK hatası verdiğini görmektesiniz.

Formülde yazdığınız #YOK hatasını nasıl düzeltebiliriz örneklerle inceleyelim.

EĞERHATA Fonksiyonu ile #YOK Hatası kontrol altına alma

#YOK hatalarını yakalayıp #YOK mesajı yerine size daha anlamlı gelen mesaj yazdırmak için EĞERHATA Fonksiyonunu kullanabilirsiniz.

Örneğin bir listenizde eşleşen alanları bulmak için aşağıdaki gibi DÜŞEYARA formülünden yararlanıyoruz. Bazı alanlarda #YOK değeri çıktığını varsayalım.

= DÜŞEYARA ( E5; veri; 2; 0)

Dönen #YOK değerini yakalamak için DÜŞEYARA Fonksiyonunu etrafını aşağıdaki gibi EĞERHATA Fonksiyonu ile sarıyoruz.

= EĞERHATA ( DÜŞEYARA(E7;veri; 2;0); “Bulunamadı” )

Artık listenizde #YOK hatası döndüğünde EĞERHATA ile bu hatayı yakalayıp  istediğimiz mesajı yazdırabiliriz. İsterseniz mesaj yazmak yerine (bekli saçma olabilir ama) örneğin başka bir sayısal hesaplama da yapabilirsiniz. Söylememdeki amacım EĞERHATA ile #YOK mesajını yakalayıp bundan sonra bu mesaj ile ne yapacağınıza sizin karar vereceğinize vurgu yapmak istiyorum.

EĞERYOKSA Fonksiyonu ile Hata Yakalama

EĞERYOKSA Fonksiyonu ile de #YOK hatalarını yakalayabilirsiniz. EĞERHATA Fonksiyonu ile kullanımı aynıdır.

= EĞERHATA ( DÜŞEYARA(E7;veri; 2;0); “Bulunamadı” )
= EĞERYOKSA ( DÜŞEYARA(E7;veri; 2;0); “Bulunamadı” )

EĞERYOKSA Fonksiyonu sadece #YOK hatalarını yakalamak için tasarlanmıştır. EĞERHATA Fonksiyonu oluşan bütün hata mesajlarını yakalar. Bu sebeple eğer sadece #YOK hata mesajlarını yakalamak diğer hata mesajlarını yakalamak istemiyorsanız EĞERYOKSA fonksiyonu kullanılmalıdır. ifadesini döndürür.

#YOK Hatası Geldiğinde Hücre Boş Gelsin

Eğer #YOK yerine hiçbir değer göstermek istemiyorsanız yani hücreyi boş göstermek istiyorsanız bulunamadı yerine “” (iki tane çift tırnak) kullanabilirsiniz.

Hatayı yakaladığınızda (yani boş bir hücre görüntülemek istiyorsanız) herhangi bir mesaj görüntülemek istemiyorsanız, aşağıdaki gibi boş bir dize (“”) kullanabilirsiniz.

= EĞERHATA ( DÜŞEYARA(E7;veri; 2;0); “” )

#YOK Hatası Üretmek için

Bu ana kadar #YOK hatasını kontrol altına almaktan bahsettim. İsterseniz de #YOK hatası üretebilirsiniz. Bunun için YOKSAY Fonksiyonu kullanırız. Aşağıda A1 değeri 0 olduğunda #YOK değeri üreten formül yazmış olduk.

= EĞER ( A1=0;YOKSAY())

Yorum yapın