DOKUMANISTAN

Stok Takibi Hakkında

Soru Cevap Bölümü

SEYİT sordu

Excel Soruları

Merhaba;

Excelde bir stok takip programı yapmak istiyorum. Bir makine çıkışı yaptığımda makinede kullanılan tüm parçaların stoktan düşmesini istiyorum. İşi karıştıran kısım şu: Makinenin yaklaşık 15 farklı versiyonu var ve her versiyonda kullanılan parçalar aynı olsa da parça sayıları farklı. Yani açılır kutu olacak, oradan seri seçilecek, ayrı bir tabloda da hangi seride hangi parçadan kaç adet kullanıldığı yazacak. Ve seri seçildiğinde gidip o tablodan önce seriyi bulacak ve o seride her parça için kaç adet kullandığını bulup getirecek. Formül konusunda yardımcı olur musunuz?

Şimdiden Teşekkürler…

 

Excel Cevapları

Merhabalar;

Bu tarz işlemlerde ana bir tablonuz olsun. Yani kayıt tablosu. Tüm verileri tek tabloda girin. Veri Girerken de Makinenin versiyonları gibi tekrarlı alanları Ayrı bir sayfada tutup Veri Doğrulamada Liste alanı seçerek tablonuzda açılır kutu şeklinde kullanın. Bir de Veri Giriş Tablonuzu Tablo Nesnesi olarak kullanın böylece yeni satırlarda Açılır Kutularda otomatik gelecektir.

Tüm detayını bir tabloda girdikten sonra Pivot Table ile raporlama yaparak satışların kaç tane gittiğini göreceksiniz. Her yeni kayıta bu PivotTable raporu otomatik güncellenecektir.

Pivot Table ile ilgili bu linkte kapsamlı Makale serisi var. O kısıma göz atabilirsiniz.

Veri Girişi ile beslenen PivotTablonun yanına da Stok bilgilerini listelersiniz. Verileriniz ne kadar komplike olsa da versiyonları da olsa her biri ayrı ürün olarak düşünün ve listeye öyle girip stok değerlerini yazın. Veri girişi de aynı formatta değerler girin.

Sonra her iki alanı DÜŞEYARA veya ÇAPRAZARA fonksiyonları ile karşılaştırıp canlı stok takibi yapabilirsiniz.

Aslında stok takibi gibi işlemler için Access programını öneririm. Access’da Veritabanı dizaynı yaparak İki ayrı tabloda tuttuğunuz Stok ve Satış verileri otomatik ilişkilendirildiği için Excel’de tarif ettiğim durum daha zahmetli görülebilir. Eğer Access hakim değilseniz belirttiğim şekilde yapabilirsiniz.

Selamlar.

Excel Hata Kodları

Excel Hata Kodları

Excelde ilk defa formül yazıp sonuçlarını görmeye başladığınızda ya da yazdığınız formülle şirketiniz aksiyon alıyorsa işe yaradığınızı, yararlı olduğunuzu hissetmek insanı mutlu ediyordur. Eğer çokça formül yazıyorsanız hata ile karşılaşıyorsunuz demektir. Yalnız değilsiniz en gelişmiş Excel kullanıcıları bile bu Hata Kodları ile karşılaşıyor. Ama hatalar aslında Exceli geliştirmek için bir fırsattır. O hatayı çözmek için yaptığınız araştırmalar sizi Excel seviyenizi artırdığından emin olabilirsiniz.

Ben de dahil excel’de en çok korktuğum hiçbir hata vermeyip gizlice yanlış sonuçlar veren, normal görünen formüllerdir. Formülün doğru sonuç verdiğini zannederiz bir de o verilere göre şirketiniz aksiyon alırsa. Örneğin bütçe hesaplamasını sizin hesapladığınız formüle göre ödeme yaptıklarını düşünün. Ne kadar korkutucu değil mi?

Gözünüzü bu kadar korkutmak istemem. Ama bu makalede yazacağım konularda dikkat ettiğiniz, tedbir aldığınız sürece Excel üretken olduğunuzu hissettirecek ve size terfi imkanı sunacak bir programdan yararlanmış olacaksınız. Hadi makalemize başlayalım.

Devamını oku

Excelde #AD? Hatası (#NAME?)

Excel #AD? Hatası

Eğer #AD? Hatası alıyorsanız formülde yazdığınız bir kodu Excel tanımadığı anlamına gelir. Fonksiyonu yanlış yazmış olabilirsiniz PARÇAAL yerine PARAÇAL gibi fonksiyon adını yanlış yazmış olabilirsiniz. Formüldeki hücre aralığı yanlış yazılmış olabilir ve buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. İsterseniz #AD? hatalarının olma sebeplerini aşağıda detaylandıralım.

Devamını oku