Bu makalede exceldeki Temel Grafik konusuna değineceğim. Bir sunum yapmak istediğinizde her zaman Grafiklere ihtiyaç hissedilir. Çünkü yazı halinde yazmak yerine verileri görselleştirerek sunmak derdinizi anlatmada daha etkilidir. Bir seri oluşturarak grafikle ilgili tüm detayları anlatmaya çalışacağım. Umarım herkese yararlı bir doküman olur.
Elimizde aşağıdaki gibi bir veriyi grafik olarak görselleştirmek istendiğinde ilk yapmamız gereken tablonun herhangi bir verisinin seçili olması. B6 hücresindeyim. Temel Grafik Ekleme İşlemi
Ekle Sekmesinden istediğiniz grafiği seçebilirsiniz.
Örneğin çubuk grafik ekleme işlemi için ilk grafiği seçiyorum. Siz de deneyin. Grafik ekleme işlemi bu kadar basittir.
Kısayol İle Grafik Oluşturmak
Veri üzerindeyken Alt + F1 tuşuna basarsanız aynı sayfa yukarıdaki gibi Çubuk grafik oluşturur.
Eğer veri üzerindeyken F11 tuşuna basarsanız ayrı bir sayfada Grafik oluşturur.
Grafik Nasıl Hazırlanmalı
Ancak acaba hangi grafiği seçmeliyim doğru olan hangisi emin değilseniz size önerim Grafiği kime hazırlıyorsanız onun bakış açısı ile düşünerek grafikleri ayarlayabilirsiniz. Mesela Yöneticinize hazırlıyorsanız Yöneticinin işe baktığı açıdan düşünerek grafiği oluşturun. Eğer kendi açınızdan bakarsanız siz işe daha detaycı bakarsınız. O zamanda grafik istenilen şekilde görünmez. Böyle bir sunum yöneticinize karmaşık gelir. O daha genel bilgi görmek ister.
Ya da siz Genel Müdürlükte çalışıyorsanız İldeki bayilerinize grafik hazırlıyorsunuz. Bu sefer siz işe daha genelden bakıyorsunuz. Bayiler işe daha detaydan bakar. O zaman Bayiler gibi düşünerek daha detaycı bakış açısı ile bir grafik hazırlamalısınız. Bilmem anlatabildim mi!.
Bu bakış açısı ile hazırlayacağını profili düşünerek Önerilen Grafikler alanındaki verilerinize göre size önerilen grafikleri görebilirsiniz. Size fikir verecektir. Seçip kullanabilirsiniz.
Temel Grafik Manuel Tasarla
Veri içine değilde boş bir hücre seçip Grafik eklemek istersem boş bir grafik alanı göreceksiniz. Artık tüm işlemleri manuel yapacağız. Böylece Temel grafik işlemlerini anlamış olacağız.
Grafik boşta olsa bir nesne olduğu için grafikte kullanabileceğimiz 2 yeni sekme gelir. Grafik Tasarımı ve Biçim Sekmesi. Bu sekmelerle grafik işlemlerimizi yapacağız.
Boş grafik alanına veri eklemek istersek Grafik Tasarımı sekmesinden Veri Seç alanını seçiyoruz. (İstersek boş alan üzerinden sağ tuş – Veri Seç’de yapabiliriz. )
Aşağıdaki gibi Veri Kaynağını seç alanı gelecektir.
Grafik Verileri Aralığı
Bu alanda grafik oluşturacağınız alanı seçerseniz Basit Grafik alanındaki gibi grafiğiniz hemen oluşur.
Biz grafiği tamamen manuel yapmak istiyoruz. O yüzden bu alanı kullanmıyoruz.
Gösterge Girdileri (Seriler)
Bu alan grafikteki verilerin grafiğe dönüştüğü alandır. Bu alana birden fazla seri yani excelde kolon ekleyebilirsiniz. Bu verileri Grafik sütununa dönüştürdüğü alandır. Bir Seri eklemek için alanın hemen altındaki Ekle butonuna basıyorum.
Serileri Düzenle alanındaki Seri Adı‘da hangi veriler ekleniyorsa o alanın başlığını ekliyoruz. İstersek formülle =B3’de yazabilirdik. Daha net anlaşılsın diye manuel yazdım.
Seri Değeri alanı ise yine bu alandayken mouse ile verileri seçeceğiniz alandır. Mouse ile yaptığınızda Dolar İşaretleri göründüğünden sade şekilde yazmak istedim. Siz mouse ile seçebilirsiniz. İşlemi onayladığınızda Seriler yani verilerin grafiksel gösterimi yapılmış olur.
Dikkat ettiyseniz bir eksiklik var. Alt kısımdaki etiketler 1,2,3 diye ilerliyor. Çünkü bu değerlerin ne olduğunu yani tablomuzdan yola çıkarsak hangi birimler olduğunu grafiğe belirtmedik.
Yatay (Kategori) Eksen Etiketleri
Grafik seçili iken – Grafik Tasarımı – Veri Seç alanından Düzenle butonuna basıyorum.
Gelen alandan Grafiğin başlıklarını mouse ile seçiyoruz.
İşlemleri onayladıktan sonra aşağıdaki gibi birim alanları grafiğe etiket olarak yansımış oldu.
İki Eksenli Grafik Oluşturmak
Listede gördüğünüz gibi yıllara göre Birimlerin dağılımını gösterir bir listemiz var. Yine Alt + F1 tuşu ile grafik oluşturabiliriz. Ancak manuel yapmaya devam edelim. Önceki konuda anlattığım gibi boş bir grafik oluşturarak verileri ekliyoruz.
Boş hücrede iken Ekle – Grafik Oluştur seçiyorum.
Sonra Grafik Tasarımı – Veri Kaynağını Seç alanına geldikten sonra
Aşağıdaki gibi 2019 verisini grafiğe eklemiş olduk.
Şimdi 2020 yılının verisini grafiğe eklemek için Tekrar Ekle diyorum.
2020 başlığını ve verisini seçiyorum. (Başlığı formülle de getirebilirsiniz)
Gördüğünüz gibi turuncı renkte ikinci bir çubuk grafik oluştu.
Son olarak’ta Etiketleri ekliyoruz.
Exceldeki Tüm Grafikleri Görmek
Excelde Ekle sekmesinde görüldüğü kadar grafik yok. Daha birçok grafik vardır. Grafik oluşturmadan tüm grafiklerde neler varmış görmek için Ekle Sekmesinin Sağ alt köşesindeki Ok işaretine basın. Bu alan Grafikle ilgili detaylara götürecek sizi
Tüm Grafikler sekmesinde gördüğünüz gibi 17 kategoride grafik ekleme türü bulunmaktadır. Her kategorinin altında da grafik türleri. Yani excelde baya grafik türü bulunuyor.
Grafik hazırlarken hedef kitlenize daha iyi ifade edecek birçok yol olduğunu görüyorsunuz.
Veriler üzerindeyken Örneğin Çizgi Grafik eklemek istersem
Çizgi Kategorisinden beğendiğim görseli seçip Onaylamam yeterlidir. Tarih alanlarındaki verileri için ve daha birçok alanda bende Çizgi grafiği kullanıyorum.
Excel en son eklediğim grafiği aklında tutar. Silip yeniden eklemek isterseniz Alt + F1 tuşu ile yeniden getirebilirsiniz.