DOKUMANISTAN

Excelde Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi

Bu bölümde verilerinizde normal filtreleme kullanmak yerine Dilimleyici kullanmayı anlatacağım. Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi özellikle PivotTable gibi işlemlerinde özet verilerinizi daha görsel raporlamanızı sağlar. Normal filtreleme işlemi de aynı işi görecektir. Ancak veriler üzerinde bir sunum veya bilgilendirme yapacaksanız görsel yapmanızda yani Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi kullanmanız daha faydalı ve etkin olacaktır.

Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi ile Filtreleme Arasındaki Fark

Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi ile Normal filtreleme arasında yaptığı işlev olarak hiçbir fark yoktur. Tek farklı Dilimleyici ve Zaman Çizelgesinin görsel filtreleme yapmasıdır.  Öncelikle filtreleme nasıl çalışır onu anlamamız gerek. tabloda bulunan her veriden bir tanesini filtreleme alanına taşır ve seçim yaptığımızda sadece seçilen verilerin listelenmesini sağlarız. Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi de aynı mantıkla çalışmaktadır.

Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi ile Filtreleme Arasındaki Fark

Örneğin yukarıdaki veriyi Dilimleyici de görmek istersek aşağıdaki gibi görülecektir. Yani aynı şekilde Tek farklı birinde Checkbox seçimi yaparken diğerinde buton üzerine basarak filtreleme işlemi yapıyoruz.

Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi ile Filtreleme Arasındaki Fark

Dilimleyici ve Zaman Çizelgesinin Kullanıldığı yerler

Tablolarda

Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi tıpkı Grafikler gibi excel’in bir nesnesidir. Bu filteleme yöntemi de nesnelerle çalışıyor. Yani elinizde normal bir veri varsa kullanamazsınız. Tabi asla kullanılmaz anlamına gelmiyor. Tek yapmanız gereken Tablonuzu Tablo Nesnesine (Ctrl + L)  dönüştürmek. Artık tablonuzda bir nesne oldu.

Özet Tablo (PivotTable) ve Özet Grafikte

Verilerinizi aşağıdaki gibi özetledikten sonra normal filtre kullanmak yerine dilimleyicilerle seçim yapmak daha anlamlı olacaktır. Çünkü PivotTable’da filtreleme işleminde veriler genelde aşağıya doğru ve genelde az veriler üzerinde işlem yaparız. Özet Tabloda filteleme araçları hazır gelmesine rağmen kullanımı bana göre biraz anlaşılmazdır. Bunun yerine Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi kullanmanızı tavsiye ederim.

PivotTable PivotChart Dilimleyici Kullanımı

Dashbord Yapımında

Dashbord Yapımı demek yukarıda bahsettiğim Özet Tablo ve Özet Grafikle yapılan bir işlemdir. Sonraki makalelerimde bu işleme ayrıca değinmek istiyorum. Bunu ayrı bir başlıkta değinmemin sebebi elinizdeki tek bir ham veriden Özet Tablo, Özet Grafik, Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi araçlarını kullanarak neler yapılabileceğini göstermekti.

Excelde Dashboard Yapma Örneği

Dilimleyici

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Tablo Nesnesi veya Özet Tabloda Dilimleyici ve kullanabilirsiniz. Verileriniz bu nesnelerle dönüştürdeysiniz verinin üzerindeyken Ekle Sekmesi – Filteler Bölümünden Dilimleyici seçiyoruz. Karşımıza Tablomuzdaki veya PivotTable’daki alanlar gelecektir. Bu alanlardan hangisi için Dilimleyici eklemek istiyorsanız seçmeniz yeterli. Kaç alan seçerseniz o kadar dilimleyici gelecektir.

Dilimleyici Nasıl yapılır

Ancak tavsiyem gruplanmış (Tabloda Tekrarlı veriler Örneğin Cinsiyet, Şehir vs.) veriler için dilimleyicileri seçmeniz. Veriler gruplanarak göstereceği için Örneğin Satış Tutarı alanda birbirinden farklı değerler olduğu için uzunca bir Dilimleyici olacağından görsel olarak işinizi göremeyebilir.

Excel Dilimleyici ile Doğru Tercih Yapma

Dilimleyicide birden fazla Değer Seçme

Dilimleyici de gördüğünüz gibi butonlar vardır. Filtreleme de sadece tek bir alan seçimi yapmayız. Birden fazla değeri de filtrelemek isteyebiliriz. Çoklu seçim yapmanın iki yolu vardır. Dilimleyicideki Çoklu Seçim butonu aktif edersiniz ya da CTRL tuşuna basılı iken çoklu seçimi yapabilirsiniz.

Excel Dilimleyici Çoklu Seçim-1

Çoklu Seçim düğmesine bastığımda seçtiğim alanları filtrelemeden kaldırmış oluyorum. Renkli alanlarda filtreleme işlemi uygulamış oluyorum.

Excel Dilimleyici Çoklu Seçim 2

Örneğin ŞEHİR Alanı içinde iki yöntemle de filtreleme yapmak istiyorum.

Dilimleyicide Çoklu Seçim Filtreleme İşlemi

Dilimleyicide Filtelemeyi Kaldırma (Filtre Temizleme)

Dilimleyici de filteleme işlemi yaptıysanız nesnenin sağ üst köşesinde aşağıdaki gibi x işareti ile bir buton göreceksiniz. Eğer bu buton aktifse filtreme işlemi yapılmış demektir.

Excel Dilimleyici Filtre Temizleme

Butona bastığınızda bu alan pasif olduğunu gördüğünüzde veriler üzerinde filtreleme işlemi yapılmamış diyebiliriz.

Excel Dilimleyici Çoklu Seçim 2

Dilimleyici İnce Ayarları

Dilimleyicide Pasif Görülen Değerler

Verinizde daha önce verisi olan fakat sonra sildiğiniz veriler Dilimleyici alanında pasif şekilde kaldır. Bu veri artık olmadığı içinde sizi rahatsız edebilir. Pasif görünen veriyi Dilimleyiciden kaldırmak için Dilimleyicinin üzerindeyken Sağ Tuşa basıp Dilimleyici Ayarlarını seçin.

Excel Dilimleyici Ayarları

Veri İçermeyen öğeleri gizle alanını seçtiğinizde eskide kalmış verileriniz artık görünmeyecektir.

Dilimleyici Veri İçermeyen Öğeleri Gizle

Dilimleyici İki Sütunlu gösterme

Dilimleyici ile göstermenin mantığı tek ekranda birçok veriyi görebilmektir. Örneğin İller listesini dilimleyiciye eklemek istersek tüm iller ekrana sığmayacağından Dilimleyicide Scrool çıkacaktır.

Dilimleyici İki Sütun olarak Gösterme

Verinin durumuna göre (Bizdeki İl Listesi Müsait ) 2 veya daha fazla Sütunda gösterebiliriz. Bunu yapmak için Dilimleyicinin üzerindeyken Sağ Tuş – Boyut ve Özellikler alanını seçiyoruz.

Dilimleyici Boyut ve Özellikler

Açılan ekrandan Konum ve Düzen alanına geliyoruz.  Sütun Sayısı bölümü kaç sütunlu yapmak istiyorsak seçiyoruz.

Dilimleyici Sütun Sayısı

Ben iki sütun olarak belirledim. Böylece iki sütunlu verilerin tamamını görebileceğim şekilde Dilimleyiciyi tasarlamış oluyorum.

Dilimleyici Sütun Sayısı Sonucu

Bu yöntemle sütun satırını veriler kadar yaparak yatay bir dilimleyici de yapabilirsiniz.

Dilimleyici Yatay Sütun Örneği

Zaman Çizelgesi

Zaman Çizelgesi sadece Özet Tablolarda ve Tarih verilerinde kullanılmaktadır. Bu sebeple Dilimleyici kadar kullanım alanı geniş değildir.

Bir Özet Tabloda Zaman Çizelgesini eklemek istediğinizde Sadece Tarih alanı gelecektir. Tarih alanını seçip Tamam diyoruz.

Excel Zaman Çizelgesi

Aşağıdaki gibi Tarih alanlarını görebilirsiniz.

Excel Zaman Çizelgesi Satış Tarihi

Bu alan tarih alanlarında çok kullanışlıdır. İki tarih arasını düşünüp Uygulamak yerine tarih arasını mouse ile seçim yapmak daha kolay, basit ve anlaşılır bir işlemdir.

Zaman Çizelgesi

Zaman Çizelgesinde gördüğünüz gibi 4 kategori vardır. Gün, Ay, Çeyrek, Yıl bu alanlara göre veriler daralıyor ve seçimi daha geniş perspektiften ya da daha dar açıdan görerek filtreleme yapmanızı sağlamaktadır.


#excel #zamançizelgesi #dilimleyici

İlgili Aramalar

  • pivot table tarih filtreleme
  • excel dilimleyici nasıl kullanılır
  • excel dilimleyici ayarları
  • excelde dilimleyici ne işe yarar

“Excelde Dilimleyici ve Zaman Çizelgesi” üzerine 2 yorum

Yorum yapın