Bu bölümde ise Ekle Sorgusu konusunu anlatmaya çalışacağım. Ekle SQL dilinde adından da anlaşılacağı gibi INSERT işlemine karşılık gelmektedir. Ekle Sorgu türü sorguda yaptığınız kritere veya kısıtlamalara göre çıkan değerleri seçtiğimiz tabloya ekleme işlemi yapmaktadır.
TABLOYAP_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER tablosunda 40 yaşından büyük müşteriler listeleniyordu. SORGU_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER sorgusunun bir kopyasını alarak sorgunun adını SORGU_SADIK_MUSTERILER olarak değiştirelim ve TABLOYAP_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER tabloya Ekle İşlemiyle yeni kayıtlar ilave etmeye çalışacağız.
Bunun için SORGU_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER tablosunun kriterlerini Sadık Müşteri olan müşterileri de ilave edelim. Yani listeye sorguladığımız yeni kriterdeki kayıtları (Aynı kayıt dahi olsa) TABLOYAP_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER tablosuna ekleme işlemi yapacağız.
Sorgu dosyasındaki >40 kriterini kaldıralım Sadık Müşteri mi alanındaki ölçütü Doğru yapalım. Yani Seçmeli ders alan öğrencilerin listesini oluşturmuş olduk.
Sorguyu çalıştırdığımızda sadece Sadık Müşteri olan öğrencilerinin listesini görüyoruz. İlaveten yaşına göre de kriteri kaldırmıştık.
Sorgu sonucu yukardaki listede Sadık Müşteri olan kayıtları listeledik. Daha önce aynı kriterlerle oluşturduğumuz TABLOYAP_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER 20 yaşından büyük öğrenci listesi ise aşağıdaki gibidir.
SORGU_SADIK_MUSTERILER tablosunu tasarım görünümünden açıyoruz. Tasarım Sekmesinden Ekle sorgu Türünü seçiyoruz.
Karşımıza çıkan ekranda Tablo Yap sorgu türünde yeni tablo ismi sorarken Ekle Sorgu türünde amacı yeni kayıtları bu tabloya eklemek olduğu için önceden oluşturulmuş tablolardan birini seçmemizi istiyor.
Daha önceki sorguya veri eklemesi yapacağımızdan TABLOYAP_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER tablosunu seçiyoruz ve Tamam’a basıyoruz.
Bu kısımda SQL dilindeki INSERT koduna karşılık geldiğini söylemiştik.
Sorgu Türü Ekle olduktan sonra SQL Görünümüne geçtiğiniz de göreceğiniz üzere aşağıdaki SQL kodu oluşmuştur.
Tekrar Tasarım görünümüne geçelim. Ve Çalıştır’a basalım.
Önceki verilerde aynı kayıt var mı yok mu bakmaksızın Sadık Müşteri olan kayıtları alan 3 kişiyi direk ilave edecektir. Bunun için onay istiyor. Evet diyoruz.
TABLOYAP_40_YASINDAN_BUYUK_MUSTERILER tablosunu açtığımızda ilk 4 satır 40 yaşından büyük müşteriler listesi ile son 5 satır ise seçmeli ders almış öğrencilerin listesi tek bir tabloda görmüş oluyoruz.
Bir önceki anlattığımız Tablo Yap (SQL Create Komutu) ile Tablo Ekle (SQL Insert Komutu) arasındaki fark ise Tablo Yap yoksa yeni tablo oluşturur. Eğer aynı isimle tablo adı varsa o tabloyu siler ve yeniden tablo oluştururdu.
Tablo Ekle komutu ise mevcut tablonun yapısı müdahale etmiyor. Mevcut tabloya ilave satırlar ilave ediyordu.
Eğitime Access Güncelleştirme Sorgusu #13 makaleden devam edin.