DOKUMANISTAN

Excelde Formül Denetleme Nedir

Excel dediğimizde aklımıza formüller excel deyimiyle Fonksiyonlar aklımıza gelir. Sitemizde fonksiyonlara daha girmedik ama oldukça fazla bahsedeceğiz. Bu sebeple formül bahsetmeden hep atlanan ve anlatılmayan Formül Denetlemeden bahsedeceğim.

Formül Denetleme Menüsü
Uzunca formül yazdınız ve iş öyle bir hal aldı ki  =EĞER(D5=”a”;1; EĞER(D5=”b”;2; EĞER(D5=”c”;3; EĞER(D5=”d”;4; EĞER(D5=”e”;5; EĞER(D5=”f”;6; EĞER(D5=”g”;7)))))))  böyle bir formül ortaya çıktı. İşinizi bu formülle yürütüyorsunuz. Ancak formülün bir yerinde sorun var ve düzeltmeniz gerekiyor. Formülleri tek tek okuyup nereden başladı, nereden bitti diye aklımızda tutarak sorunu bulabiliriz ancak çok zorlanırsınız. Böyle bir durumda Excel bu iş için Formül Denetleme aracını kullanabilirsiniz. Bu makalemizde Formüller sekmesindeki Formül Denetleme bölümünden bahsedeceğiz.

Şekilde görüldüğü gibi alanda birçok araçlar var.

  • Etkileyenleri İzle
  • Etkilenenleri İzle
  • Formülleri Göster
  • Formülü Değerlenir

Şimdi bunların nasıl kullanacağını sizlere anlatmaya çalışayım.

Etkilenenleri İzle

Etkileneleri İzle
Aşağıdaki örnekde görüldüğü üzere Dolar kuru 2.9 değeri olan C2 hücresinde Hücre Sabitleme kullanarak listedeki fiyatları tek bir yerden yönetmek istediniz. Ancak C2 hücresi yanlışlıkla hiç alakası olmayan bir yerde de kullanıldığı şüphesi hiç yaşadınız mı? Artık şüphelenmeyin C2 hücresine gelerek Etkilenenleri İzle butonuna basarak C2 hücresi hangi hücreleri ETKİLEMİŞ ok işaretleri ile görmüş olacaksınız. Ola ki istemediğiniz bir hücreyi etkiliyorsa hemen müdahale ederseniz. Hiçbir iş yapmamaktan daha kötü bir durum varsa oda Hatalı işlerdir. (Şimdi Uydurdum J) Ama gerçekten doğru. Elinizdeki listeye güvenerek bazı kararlar alacaksınız. Kesinlikle yanlış kararlar almış olursunuz. Bu liste olmasa daha iyi olmaz mıydı?

Eğer mevut sayfanın dışında bir Etkileyen hücre varsa … (üç Nokta) şeklinde gösterecektir.

Etkileyenleri İzle

Etkileyenleri İzle

Etkilenenleri izlenin zıttı diyebiliriz. Örneğin C5 hücresine geldiniz. 100 değeri hangi hücreleri etkilediğini yani kimler bu sayıdan faydalanarak etkileniyor. Bunu öğrenmek için Etkileyenleri İzle kullanılır. Örneğimizde C5 hücresindeki 100 değerinden D5 Hücresi satış fiyatı etkilenmiş olduğu görüşüyor. Zaten Satış Değeri de Satış Tutarı x Kur olduğu görüldüğü üzere =$C$2*C5 şekilde bir formül bulunmaktadır. Formülü neden göstermedin derseniz geliyoruz. Sonraki konumuzda!…

Etkileyenleri İzle Ok ile gösterimi

Formülleri Göster / Gizle

Formülleri Göster Butonu

Excel’de çalışırken bir sürü formüller yazıyoruz. Ama enter’a bastığımız anda direk sonucunu görürüz.  Ancak ya!. şu formülleri direk görsem ve kontrol etsem diye bir ihtiyaç hasıl olmuştur. Bunun için Formülleri Göster butonu ile değerleri değil sadece formülleri görürüz. Yukarıdaki örneğimizdeki D5 hücresindeki değerleri artık görebiliriz.

Görüldüğü gibi Satış tutarlarında formül yokmuş ama Satış Fiyatı Kur ve Satış tutarından etkilenen formüller varmış.

Formülleri Ok ile Gösterimi

Formülü Değerlendir

Formülü Değerlendir Butonu

Kod yazanlar iyi bilir. Debug denen bir kavram vardır ve her ne kadar işkence gibi görülse de yazılımcının daha iyi kod yazmasını sağlayan en kullanışlı araçtır. Debug dediğimiz şey kodda yazdığımız hatayı ve nerede olduğu gösterir bize. Bu işlemi yaparken de adım adım hataya gidersiniz. Binlerce kod yazıp direk hatayı görmeniz olanaksızdır. İşte Excel’in Debug’ıda Formülü değerlendir butonudur. Karmaşık bir formül yazdınız işin içinden çıkamadınız. Örneğin =EĞER(D5=”a”;1; EĞER(D5=”b”;2; EĞER(D5=”c”;3; EĞER(D5=”d”;4; EĞER(D5=”e”;5; EĞER(D5=”f”;6; EĞER(D5=”g”;7)))))))  şeklide formül var. Bu formülde parantez nerede açılmış, nerede geri kapatılmış mı? Tırnak işaretleri doğru mu? Sonrasında formül çalıştı. Peki formül gerçekten doğru mu çalışıyor. Çalışıyor zannetmek kadar tehlikeli bir durum yoktur. O yüzden formüle yazdığınız her hücrenin hangi değerler aldığını anlık görmek çok ama çok faydalı olacaktır. İşte burada Formülü Değerlendir bölümü bu işi yapmak için emrinizi bekliyor.

A1 hücresindeki 1 değeri nasıl gelmiş inceleyelim.

A1 hücresindeyken Formül Değerlendir butonuna basıyoruz. Karşımıza aşağıdaki şekilde bir ekran çıkacaktır.

Formülü Değerlendir Ekranı

Dikkat ederseniz formülün birinin altı çizgili. Bu formüldeki ilk dışardan alınan değer olan B2’dir. Ben her değerlendir butonuna bastıkça B2’deki değeri B2 yerine yazacak.

Bir Defa Değerlendir butonuna bastım

Formül Değerlendir - Değerlendir Butonu İşlemi

EĞER “g”=”a” şekilde yazdı. B2’deki değeri getirmiş oldu. Artık biz Eğer g = a ise diye kontrolü birebir görerek yorumlayabiliriz. Eğer bu olmasaydı B2 hücresindeki değeri aklımızda tutarak formülü okumuş olacaktır. Tek bir değer olsa basit ama böyle bir karmaşık formülde biraz işimiz zorlaşacaktır.

İlk eğer için son adımda g = a eşit olmadığında YANLIŞ değerini üretmiş oldu. İkinci EĞER’e geçiyor.

Formül Değerlendir Değerlendir Butonu 2. Adımı

Son adıma kadar tamamı YANLIŞ değeri üretti. Son adım DOĞRU üretti.

Formül Değerlendir Değerlendir Butonu 3. Adımı

Sonuç olarak 7 değerinin hangi şartlarda ürettiğini Formül Değerlendir yöntemi ile kolaylıkla analiz etmiş oluyoruz.


Sonraki Konu


#etkileyenleriizle #etkilenenleriizle #formüllerigöstergizle #formülüdeğerlendir #advancedExcel #ileriExcel #excel #excelDersi #excelKursu #excelEğitimi

İlgili Aramalar

  • excelde bozulan formülü düzeltme
  • excel formülü yanlış hesaplıyor
  • Formül hatalarını bulma, formül denetleme
  • Formüllerde hataları algılama
  • Formüller ve hücreler arasındaki ilişkileri görüntüleme

“Excelde Formül Denetleme Nedir” üzerine 5 yorum

    • Ergül Bey Merhaba;
      Formül Değerlendirme başlığına makaleden bakınca örneğim biraz detaylı olmuş. İçeriği basitleştiriyim.
      Daha basitten tekrar anlatmaya çalışayım.

      =(12+1)*(14/2)

      Böyle bir basit işlem yaptığımızı düşünelim. Bu işlemi Formül Değerlendir ile baktığınızd Önce parantez içlerini hesaplar. Yani aşağıdaki şekle dönüştürür
      =(13)*(7)

      İkinci Adımda da çıkan sonuçlarını verir.
      =91
      Yani Formül değerlendir birkaç hesaplama işlemlerinde adım adım hesaplamayı görmenizi sağlar.Böylelikle karmaşık işlemler yaptığınızda hangi hesap nasıl kullanıldığını daha detaylı görüp analiz etmenizi sağlar.
      Yararlı bir araç. Formül Değerlendire alternatif formülü seçip F9’a bastığınızda da o değerin hesabını anlık görebiliyorsunuz.

      Yanıtla
  1. Selam üstad bana gönderdiğiniz örnek ışık tuttu teşekkürler.
    Fakat sizin örnekte şöyle anladım;
    İlk eğerli parantezi her bastığımızda adım adım değerlendiriyor en sonunda formülde sorun yoksa “DOĞRU”
    formülde sorun varsa “YANLIŞ” yazıyor
    Ama şunu anlamadım; B2=A;1….B2=B;2….B2=C;3… B2=D;4… B2=E;5…B2=F;6…..B2=G;7
    ilk eğerde g=a nasıl oluyor onu anlamadım

    Bizim elemanlar hafta içi 08:30 giriş 18:30 çıkış C.tesi 08:30 giriş 13:00 çıkış
    aşağıdaki formülde mesai saatlerini hesaplamak için yazdım ama sonucu döndürmüyor sadece pazar günlerini döndürüyor rica etsem düzeltebilirmisiniz. İsterseniz ilgili exel sayfasını atabilirim ama dosya ekle butonunuzu göremedim

    =EĞER(VE(HAFTANINGÜNÜ(A2;2)>=1<7;C2=F2);((D2-C2)+(G2-F2)+(E2));EĞER(HAFTANINGÜNÜ(A2;2)=7;G2-C2+E2;0))

    Yanıtla

Yorum yapın