PivotTable serisinde birçok konuya değindik ama PivotTable Oluşturmadan Önce Bilinmesi Gereken 5 Kural konusunu atladık. Uzun uzun yazdım ama bir defa okursanız aklınızda kalacaktır.
PivotTable oluşturmadan önce veriyi kontrol etmelisiniz. İlk bakacağınız ise veride satır veya sütunda boşluk olup olmadığına bakmalısınız. Eğer satıra veya sütunda boşluk olursa PivotTable sadece dolu alanlara kadar veriyi alacaktır.1. Kaynak Veriden boş Hücre, Sütun veya Satır Olmamalı
2. Veriler içinde boş hücre var mı? Kontrol Edin!.
Verilerde boş hücre olursa PivotTable’da saydırma, toplama gibi PivotTable asıl yeteneği olan işlevleri yanlış yapacaktır. Eğer kontrol etmezsek işlemi doğru yaptığını zannederiz. Bilinmesi Gereken işlem hata da vermediğinden PivotTable’dan yanlış sonuçlar alacağınız için çok tehlikeli bir durumdur.
Diğer bir durum ise sayısal alanda boş hücre olursa o hücre metin olarak algılayacak ve Toplama işlemi yapamayacaksınız. Sadece o alanı sayma işlemi uygulayabileceksiniz. Neden Sayısal alanım toplama işlemi yapmıyor diye sorunuz olursa kaynak veriniz de boş hücre var mı ona bakınız.
3. Kaynak Tabloda kolonların veri tipleri aynı mı kontrol edin
Bir tablo hangi ver tipi ile başladıysa o veri tipi ile devam etmeli. Aksi halde tablo olma amacı taşımamış olur. Örneğin Tarihsel bir alanda yanlışlıkla metne dönüşmüş tarih gibi veriler olmamasına dikkat edilmeli. Bu sebeple veriler biçimlerinden arındırıldığında bazı davranışlar sergiler. Sayı ve Tarih Sağa yaslı, Metin sola yaslıdır. Buradan veri tiplerini ayırt edebilirsiniz. Bu konu ile ilgili
Bu konunun daha detayı için Excel Hatalarına Karşı Alınması Gereken Tedbirler makalesine bakabilirsiniz.
Eğer veri kaynağında veri tipleri aynı olmazsa PivotTable’da sayısal gruplama, Tarihsel gruplama gibi işlemleri yapamayacaktır.
4. Veri Kaynağını Tablo Nesnesi kullanın
PivotTable geçmeden önce Veri kaynağınızı Tablo Nesnesine dönüştürün. Kaynak verinize yeni bir kayıt satırda kayıt veya bir sütun eklediğinizde tablo otomatik genişleyecektir. Eğer tablo nesnesi olmazsa tablonuzda bir genişleme olduğunda PivotTable kaynağını yeniden belirlemeniz gerekir. Tablo Nesnesi ile ilgili Tablo Nesnesi makalemize göz atabilirsiniz.
5. Veri Kaynağında Toplam Alanlarını varsa Kaldırın
Ver kaynağınızın en altında Toplam alanı varsa, Sağında toplam alanı veya veya Alttoplam gibi aralarda toplama işlemi varsa silmelisiniz. PivotTable zaten verileri toplama işi yapmak üzere tasarlanmıştır.
Eğer bu veriler kalırsa toplam alanları da veriye dahil olup verileri iki katına çıkacaktır. Eğer Tablo Nesnesi kullanırsanız Toplam alanı olmayacaktır.