Excelde ilk defa formül yazıp sonuçlarını görmeye başladığınızda ya da yazdığınız formülle şirketiniz aksiyon alıyorsa işe yaradığınızı, yararlı olduğunuzu hissetmek insanı mutlu ediyordur. Eğer çokça formül yazıyorsanız hata ile karşılaşıyorsunuz demektir. Yalnız değilsiniz en gelişmiş Excel kullanıcıları bile bu Hata Kodları ile karşılaşıyor. Ama hatalar aslında Exceli geliştirmek için bir fırsattır. O hatayı çözmek için yaptığınız araştırmalar sizi Excel seviyenizi artırdığından emin olabilirsiniz.
Ben de dahil excel’de en çok korktuğum hiçbir hata vermeyip gizlice yanlış sonuçlar veren, normal görünen formüllerdir. Formülün doğru sonuç verdiğini zannederiz bir de o verilere göre şirketiniz aksiyon alırsa. Örneğin bütçe hesaplamasını sizin hesapladığınız formüle göre ödeme yaptıklarını düşünün. Ne kadar korkutucu değil mi?
Gözünüzü bu kadar korkutmak istemem. Ama bu makalede yazacağım konularda dikkat ettiğiniz, tedbir aldığınız sürece Excel üretken olduğunuzu hissettirecek ve size terfi imkanı sunacak bir programdan yararlanmış olacaksınız. Hadi makalemize başlayalım.
Excel eğitimime katılanlar iyi bilirler. Eğitimin büyük bir çoğunluğunda bu kurallara değiniyorum. Yukarıda bahsettiğim kötü senaryo olmasını istemiyorsanız formül yazmadan önce Excel Hatalara Karşı Alınması Gereken Tedbirler makalesinde detaylandırdığım maddeleri mutlaka kontrol edin.Excel Hata Kodları için Alınması Gereken Tedbirler
- Veri Tipi Kontrolü
- Verideki Boşlukları Kontrol edin
- Parantezlere Dikkat Edin
- Formülleri Modüler Yazın
- Formüllerde Boşluk Olmaz
- Metinsel İfadeleri Çift Tırnak içinde Yazdığınıza Emin Olun
#AD? Hatası (#NAME? )
#AD? Hatası ile ilgili içerik uzun olduğu için Excelde #AD? Hatası (#NAME?) makalesine bakınız.
#YOK Hatası (#N/A )
#AD? Hatası ile ilgili içerik uzun olduğu için Excelde #YOK Hatası (#N/A) makalesine bakınız.
#BAŞV! Hatası ( #REF! )
Excelde en sık karşılaşılan hata kodudur. Hedef gösterilen hücre geçersiz olduğunda bu hatayı verir. Hedef gösterilen satır, sütun veya hücreler silinmiş olduğunda o hücre artık veya adres artık olmadığı için #BAŞV! hatası alırsınız.
Örneğin aşağıdaki örnekte C10 hücresinde Tutarların toplamı alınmış. Normalde orada yazan formül TOPLA(C5:C9)’dur. Bu formülü F4 hücresine yapıştırdığımda hücre kopyalama işlemi devreye girer 6 satır yukarı olarak şekilde adresler. Ancak 1. satırdan daha önce hücre yok. Böyle bir durumda #BAŞV! hatası alır.
Örneğin binlerce satırlık bir veride kaynak yine binlerce satırlık kaynak hücreyi sildiğinizde geri almanız bildiğim kadarıyla imkansızdır. Bu sebeple eğer formülleriniz bir silme işlemi sonra #BAŞV! hatası alıyorsa hemen geri alın (Ctrl + Z) sileceğiniz alanları nereleri etkiliyor inceleyin. Bunun için Formül Sekmesinden Formül Denetleme araçları size yardımcı olacaktır.
#BOŞ! Hatası (#NULL)
#BOŞ Hatası genellikle fonksiyon için hücre adreslerken İki Nokta veya noktalı virgül karakterlerinin yerine boş karakteri kullanıldığında bu hatayı verir.
Yukarıdaki örnekte C15 ile C19 arasındaki sayıların toplamını yapılmak isteniyor. ancak C15:C19 gibi arasına iki nokta işareti konulması gerekirken boş karakteri kullanılmış. Bu sebeple #BOŞ! hatası almış.
Bu hatayı yapma ihtimali düşük olduğunda genelde nadir görülür.
#SAYI/0! Hatası (#DIV/0! )
Eğer bir sayıyı sıfıra bölmeye çalışırsanız #SAYI/0! hatası alırsınız. Çünkü bölme işlemi yapmak için eksik veri vardır. Bölme işlemi iki sayı üzerinde yapılıyor ve adından da anlaşılacağı gibi değerin bir tanesi olmadığı için SAYI hatası alırsınız.
Örneğin yukarıdaki tabloda Saat Başına alanındaki değerler hesaplanırken 2. satırdaki değer boş olduğu için bölme işleminde hata aldığını görülmektedir.
#SAYI/0! değeri çıkmasını önlemek için hesaplanacak alandaki boş veri var mı kontrol edilmelidir. Eğer buna rağmen #SAYI/0! hatası verirse;
- Bir sayıyı Metin hücresine bölmeye çalışıyor olabilirsiniz. O zamanda #SAYI/0! değil #DEĞER hatası verir.
- Kaynak değeriniz formülle oluştuysa ve o değer #SAYI/0! hatası vermiş olabilir. Birbirlerine bağlı olduğu için o hatanın devamı olan #SAYI/0! hatası alabilirsiniz.
#DEĞER! Hatası (#VALUE! )
Farklı veri tipleri ile uygun olmayan hesaplama yapmak istediğinizde #DEĞER hatası alırsınız. Yukarıdaki örnekte görüldüğü üzere sayı ile metin değerini toplamaya kalktığımızda #DEĞER hatası alırsınız. Örneği Tarih’le Metni hesapladığımızda aynı hataya alır. Örnekleri çoğaltılabilir.
#SAY! Hatası (#NUM! )
Excelde hesaplama yapamadığı durumlarda #SAY! hatasını alır.
Örneğin negatif bir sayının karekökünü almak istediğinizde bu hatayı alırsınız.
Ya da ETARİHLİ Fonksiyonu ile iki tarih arasındaki yıl farkını almak istediğinizde formülün formatı ETARİHLİ(başlangıç Tar ; bitiş tar; “y”) şekilde olması gerekirken ters yazılırsa yani önce bitiş tarihi sonra başlangıç tarihi yazılırsa hata alırsınız.
####### Hata Kodları
Normalde ### (diez) bir hata değildir. Eğer hücrenin genişliği içindeki veriyi göstermeye yetmiyorsa #### şekilde gösterir. Sütunu genişlettiğinizde verileri görülecektir.
Örneğin aşağıda Uzun tarih verileri hazırladım. Verinin bir tanesi yetmesine rağmen diğer alanlar hücreye sığmadığı için ###ile gösterilmiştir.
Eğer negatif tarih varsa (Yani -15 sayısı tarihe dönüştürülürse) böyle bir tarih olmadığı için de bu tip veriler de ### olarak gösterilir.